Bestaat God?

Zesde vraag: geef alstublieft een duidelijk antwoord. Bestaat god, of niet? Ja of nee? Zo ja, hoe kun je hem het beste realiseren in dit leven?

(Lacht) Dit is een mooie vraag, nietwaar? (Gelach) De mens door de geschiedenis heen van de oude Grieken, van de oude Sumeriërs, heeft dit idee van god gehad. Rechtsaf? Ik weet helemaal niet zeker of ze in de Upanishads überhaupt god noemen. Of is het een latere uitvinding? Jij begrijpt het?

Dus wat is god? We onderzoeken, ik val God niet aan. Ik ontken god niet, maar we onderzoeken of er zoiets als god bestaat. Wie heeft god uitgevonden? Heeft God ons uitgevonden, heeft God ons geschapen? Rechtsaf? God, die almachtig, alwetend, eeuwig, barmhartig, rechtvaardig, alle goedheid is. Rechtsaf? Dat is jouw concept van god. En als je zegt, hij heeft ons geschapen, dan zijn we een deel van zijn beeld, we zijn een deel van hem. Dat wil zeggen, we zijn alwetend, genereus, liefdevol – toch? – en eeuwig. Rechtsaf? Zijn we? Of denken we dat we zijn? Begrijp je mijn vraag? Als god je heeft geschapen, moet hij een buitengewone entiteit zijn, omdat hij wil dat je een vreselijk leven leidt. Begrijp je mijn vraag? Als god je gemaakt heeft, waarom ben je dan zo? U moet buitengewone mensen zijn, nietwaar? – mooi, vol vreugde, opwinding, vol vreugde, maar dat ben je niet.

Dus of je hebt god gecreëerd, of god heeft jou geschapen. Maar als je heel nauwkeurig onderzoekt, heb je god geschapen. Rechtsaf? In India zijn er ongeveer – mij werd verteld dat er ongeveer 300.000 goden en meer zijn. (Lacht) Begrijp je? Elke lokale persoon heeft zijn eigen god.

Dus heren, we hebben god gecreëerd. Zie de ironie ervan. Het denken heeft god geschapen en het denken aanbidt vervolgens het beeld dat het denken heeft gecreëerd. Dat wil zeggen, zichzelf aanbidden en het god noemen. Begrijp je dit allemaal? – het beste deel van jou is god. Rechtsaf? Ik vraag me af of je dit begrijpt. Laten we allereerst duidelijk zijn. Heb je god geschapen? De lokale goden om de hoek, of de lokale god in Rome, of in Tirupati, of waar dan ook, je hebt ze gecreëerd, nietwaar? Je bent zo erg onzeker, nietwaar, zo bang. Als je zegt dat we hebben gecreëerd, dan ben je stijf bang omdat je dat hebt gecreëerd uit angst dat. Uit angst wil je zekerheid. Rechtsaf? Je wilt veiligheid, je wilt voelen dat er iemand voor je zorgt omdat je bang bent. Jij volgt? Dus creëer je dat en aanbid je dat. Kijk gewoon wat je doet! Naar Tirupati gaan en al je geld in de tas stoppen – denk je dat goden je geld willen? Meneer, bekijk het allemaal. Je hebt niets anders te bieden dan geld, slingers, buigingen, rituelen. Rechtsaf? Je hebt niets anders te bieden. Hebt u zich de tragedie hiervan gerealiseerd, heren?

Als je van God houdt – niet van God, is dat heel gemakkelijk van God te houden omdat het een abstractie is, het heeft niet veel betekenis. Maar als je liefhebt, is die liefde god, die liefde is heilig. Je gaat niet naar buiten om God te zoeken. U begrijpt dit allemaal, heren!

En de vraagsteller wil weten of ik in god geloof. Ik niet. Omdat god iets is dat door de mens is gemaakt. Er bestaat zoiets als de eeuwigheid, dat wil zeggen buiten de tijd zijn. Juist, meneer? Daarvoor moet je een geest hebben, een hart dat volledig vrij is van alle lasten van het leven. Rechtsaf? Vanuit uw ijdelheid, uw arrogantie, uw egoïsme – volgt u, meneer? En we zeggen dat we er niet toe in staat zijn, vertel ons wat we moeten doen. Je bent terug in de cyclus, iemand om je te vertellen wat je moet doen. Meneer, u bevindt zich in een jungle, u moet er zelf doorheen lopen. Rechtsaf? En daarvoor heb je vitaliteit en kracht en kracht nodig. Geen geloof in god, in goedheid – geloof heeft geen plaats waar het waarheid betreft. Rechtsaf? <- 😉

 

தமிழினி

 

English text source: http://tamizhini.co.in/2019/04/20/does-god-exist-j-krishnamurti/

 

no©2021 or ant other year

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?