Personal Identity Statement – Levensverhaal

Een goed levensverhaal is minstens 11 pagina’s lang. Het schrijven helpt je om meer inzichten over jezelf te krijgen, zelfbewuster te worden.

Waarom zou je je levensverhaal schrijven? 

  1. Om jezelf beter te leren kennen. Ken U zelve. Know yourself. 
  2. Het is een belangrijk onderdeel in het proces van bewustwording, dat nodig is om te gaan van leven als mens dat een lichaam is met een ziel, naar het leven als ziel, dat een lichaam heeft als vervoermiddel, als middel om te manifesteren en te zijn. 

Tot het moment dat je volwassen bent en zelfbewust wordt, ben je iemand die gevormd is door jouw omgeving. 

Je naam is je gegeven. Wat je kreeg te eten werd bepaald door je ouders. En dat geldt min of meer voor elk aspect van je zijn. Niet 100% want je talenten zijn van jezelf. 

Ik lees mijn tekst terug en zie dat ik in de je-vorm aan het schrijven ben. Laat ik eens overstappen naar de ik-vorm. 

Ik ben gevormd door mijn ouders. Ze hebben mij een naam gegeven, gekleed, gevoed, aangespoord te gaan tennissen en afgeraden te gaan voetballen. Ze hebben me mee op vakantie genomen, naar bepaalde culturele evenementen en gemotiveerd het vooral goed te doen op school. Elk kind kijkt op naar zijn ouders en wil graag bevestiging, dus ik ging mijn best doen om van hun waardering te krijgen. 

Toen ik een aantal jaar later op kamers ben gaan wonen, ik ben dan 19 jaar en mijn eigen leven kan gaan leiden, kan ik aan mijn eigen vorming beginnen. 

Nu zou ik mijn kinderen aanraden, om heel bewust het verleden los te laten, oftewel, te ontrafelen. Om er achter te komen wie je zelf bent. Nieuwe dingen uitproberen, oude patronen los laten. Ik ben dat pas op veel latere leeftijd gaan doen. 

Het is het zelfde als vasten. Dat laat een mens zien, wat de invloed is van datgene waarvan men vast. Dat kan eten zijn, maar ook drank, kijken naar een scherm, social media, hardlopen, ….. alles dat een vast patroon in ons leven is geworden. 

Dus in de eerste fase van mijn leven werd ik gevormd door mijn ouders en directe omgeving, in het stadium erna door de maatschappij als vader en moeder. Ik ging studeren en werken, en ook daar ontkwam ik er niet aan me aan te passen aan de regels, verwachtingen … van mijn omgeving. En daar word ik ook op beoordeeld. Zowel op de universiteit als op het werk. 

Deze vorm van ‘beperking’ kan men op een later tijdstip in het leven weer van zich afleggen. Het is mijns inziens ook niet iets om te voorkomen. Het hoort er bij. Als je volwassen bent, heb je als mens nou eenmaal jezelf in te passen, een plek te vinden in de maatschappij. 

3. Van ego (imago) naar zelf (ziel)

Als volwassen mens, bedenk eens wat ben je, zonder je imago, status, geld, macht, roem, …. Etc?

Beter nog …. ervaar het om zonder te zijn. Leef het.

 

Tips:

Stel je hebt een a-typische jeugd gehad (je bent zonder ouders opgegroeid in een weeshuis), neem dan de essentie van de vraag en vertaal deze naar jouw specifieke situatie. 

Papier of Digitaal

Papier heeft het voordeel dat je het met de hand schrijft.

Het voordeel van digitaal, is dat je makkelijker kan wijzigen en toevoegen. Tevens makkelijker om foto’s en links toe te voegen.

 

Privacy

Ik kan mer voorstellen, dat sommige mensen het vanwege de privacy liever op papier doen.

Ik ga er zelf van uit dat wij al heel lang geen privacy meehebben, en dat door het delen en verkopen van data, als iemand met macht of invloed dagwil, veel informatie van mij en jou kan verzamelen.

no©2024 or ant other year

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?