114 Voor jonge vrijdenkende mensen.

Opmerking voorafgaand: Er zijn veel mensen die over het T Evangelie geschreven hebben die van mening zijn dat 114 niet authentiek is, later is toegevoegd, ….. Men komt ook niet met een krachtige betekenis. Ik ben het hier niet mee eens. Het lijkt er op dat omdat men moeite heeft met de interpretatie het goed uitkomt het logion te willen negeren.
Mensen die traditioneel leven wat betreft de rol van man en vrouw zullen moeite hebben deze betekenis/interpretatie voor waar aan te nemen.
Omdat het om een interpretatie gaat van een analogie bestaat het risico dat bij een voorbeeld uitleg iemand deze als enige uitleg zou kunnen zien. Terwijl de kracht van de analogie nu juist is dat er een wereld aan ruimte is in de interpretatie en de manier waarop iemand, een stel deze uitleeft. Ik kies hier voor een simpele uitleg.
Alhoewel het hele Evangelie over liefde en vrijheid gaat, hebben de wetten van het universum ook zeker een dwingende kant.

Als voorbeeld van het laatste: als men het principe aanneemt ‘Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’, betekent dat bijvoorbeeld, dat als je niet genegeerd zou willen worden, terwijl mensen in je omgeving zien dat je door een zware periode in het leven gaat, je zelf dus ook dient die aandacht te geven en niet weg te kijken.

De interpretatie die ik geef zal redelijk makkelijk te begrijpen zijn voor heteroseksuele mannen en vrouwen met kinderen van 7 jaar en ouder.
Betekent niet dat het voor andere mensen niet van toepassing is, maar vereist een ander perspectief en enige creativiteit.
Ben je hetro en in een relatie maar nog geen kinderen en een stuk jonger dan 45 dan heeft dit logion geen betrekking op jou.
Veel van de logia zijn gebonden aan een leeftijd en aan een levensfase waarin wij ons begeven.
Wij kennen nou eenmaal in ons leven tijden van opgroeien, bloeien en retrospectie in ruste. Dit zijn geen labels van zwart en wit, maar van zwaartepunt. Men kan als men jong is ook rust nemen en reflecteren en als men oud is als elder kan men groeien en bloeien. Het gaat er om waar het zwaartepunt ligt.

Dit logion gaat over gelijkwaardigheid. Op het moment van schrijven leven wij als mensheid daar niet naar. Niet tussen man en vrouw, maar ook niet tussen man en man of vrouw en vrouw. In een feodaal klassensysteem, waar de één schuld kan afkopen (settelen met 16 miljoen) en de ander naar de rechtbank moet om vervolgens gevangenis straf uit te zitten, terwijl de selecte groep met voldoende financiêle middelen vrij rond blijft lopen heeft niet veel weg van gelijkwaardigheid. Dit is 1 aspect, maar de samenleving is doorspekt van onderscheid dat tussen de meeste mannen en een kleine groep mennen wordt gemaakt.

Gelijkwaardigheid is in grote delen van de wereld tussen man en vrouw er niet.
Gelijkwaardigheid is niet het zelfde als gelijk zijn, of gelijk behandeld worden.
Het leven van een kind is gelijkwaardig aan die van een volwassene, maar dat betekent niet dat het als een volwassene wordt behandeld.
Sociale druk die er bijvoorbeeld op vrouwen wordt uitgeoefend zodat men zogenaamd vrijwillig meedoet aan bepaalde aspecten van religieuze doctrine, regels beschouw ik niet als vrij en gelijkwaardig. Dit vergelijkbaar met de drang die wordt uitgeoefend op het recentelijk nemen van een prikje.
De hoeveelheid vrouwelijke CEO’s is geen maatstaf van gelijkwaardigheid. (Dit terwijl er op zeer veel ‘hoge’ plaatsen in bijvoorbeeld de politiek al jarenlang vrouwen actief zijn)
Mensen die de huidige sociale structuur en norm / moraal als normaal en wenselijk beschouwen zullen mijn interpretatie van het logion mogelijk als schokkend ervaren.

Voor het gemak van de uitleg van de interpretatie ga ik er gemakshalve even van uit de Jezus en Maria Magdalena geliefden waren, getrouwd en reeds drie kinderen hadden, waarvan de jongste de leeftijd van 7 heeft. Beschouw dit als puur fictief.

Bij de interpretatie worden de logia als meta-fysisch worden gezien. Dit betekent in geval van 114 dat als het gaat over man worden er NIET wordt bedoeld dat de vrouw, Maria in dit geval zich dient om te bouwen in een kliniek om vervolgens als transgender door het leven te gaan.
Het gaat hier om de vrouw die naast haar vrouwelijke, ook het mannelijke in zichzelf ontwikkeld / vindt. Het mannelijke heeft betrekking op het doelwezen, in tegenstelling tot het zijns-wezen wat vrouwelijk is. Als vrouw een leidende rol vervullen in de maatschappij, of dat nu is wals vrouw van het schild, zoals dat voorkwam bij de Vikingen (zover ik weet) of als Priester, spiritueel leider (begeleider) betekent dat zij naast het moeder zijn, het huishouden zich tussen de mannen en dus ook maatschappelijk gezien ‘boven’ de mannen komt te staan.
Dit was in ieder geval bij de Katharen een geaccepteerd fenomeen, en mogelijk ook bij ander vroeg christelijke gemeenschappen.

Als we naar onze maatschappij kijken, zeker een aantal decennia geleden is de norm, dat de vrouw het huishouden doet, de man werkt, vaak in een fabriek of op kantoor en carrière maakt. Het zijn vooral mannen die dus op leidinggevende posities terecht komen, uitvindingen doen, expert of professor zijn. Als men verder terug gaat, mochten vrouwen niet eens stemmen.
Het beeld van de man die het gemaakt heeft met zijn vrouw is vrij universeel.
Een selecte groep vrouwen weet dit beeld te doorbreken en maakt zelf carrière, gaat studeren en wordt expert. Vooral in meer traditionele maatschappijen heeft men het daar nog lang moeilijk mee.
In landen als de USA zijn dan ook begrippen als de first lady een fenomeen, en moet de eerste first gentlemen nog komen.
Uitzondering hierop zijn de vrouwelijke monarchen.
Er bestaat dus een heel herkenbaar beeld van de succesvolle man met de vrouw aan zijn zijde. Indien men gaat leven naar logion 114 zal dat ten einde zijn.

Iets anders waar het invloed op heeft is het fenomeen dat mensen, vooral ook weer mannen, worden wat ze doen.
Je bent een advocaat, een politicus, een…..
Recentelijk werd dat heelijk duidelijk in het interview met Bryan Roy, die men wil blijven zien als de voetballer. Dit, alhoewel hij al lang gestopt is met voetballen en naar eigen zeggen een nieuw leven is begonnen, andere passies en vaardigheden heeft en ergens anders zijn geld mee verdient. Toch wilde de interviewer en het publiek hem blijven bestempelen als de voetballer. Hij zelf wilde niet meer als ‘de voetballer’ worden gezien, dat had hij achter zich gelaten en was niet meer dat wat hem karakteriseert.
Kortom het loslaten van een persona, een masker is een beweging waar de samenleving moeite mee heeft.
Als wij kijken naar de geschiedenis waren mensen minder mobiel. Velen gingen het beroep van de vader doen, namen de boerderij over en werden ook boer, …. geboren als een dubbeltje werd je geen kwartje.

https://www.gnostiek.nl/MariaMagdalena/MMFoix/

Ik gebruik de vertaling van de website freelyreceive.net.

114. Shimon Kefa says to them: Let Mariam depart from among us, for women are not worthy of the life.¹ || Yeshua says: Behold, I myself shall inspire° her so that I make her male, in order that she also shall become a living spirit like you males.² For every female who becomes male, shall enter the Sovereignty of the Heavens.

(¹Pro 31:3, Ecc 7:28!; ²exquisitely ironical, since ‘spirit’ in Aramaic—the original language of the logion—is feminine; Gen 3:16, Ex 18:2, Th 22!; cp. [remarkably] English ‘tom-boy’; The 1001 Nights, I: ‘Rely not on women, trust not to their hearts!’; Clement of Alexandria, Stromata, VI.12: ‘Souls are neither male nor female when they no longer marry nor are given in marriage [Lk 20:34-36]; and is not woman transformed into man, when she is become equally unfeminine, and manly, and perfect?’; John Donne, ‘Go, and catch a falling star’, Songs and Sonnets: ‘No where | Lives a woman true, and fair’; Saul Bellow, ‘The Old System’, Mosby’s Memoirs and Other Stories: ‘She might smell like a woman, but she acted like a man’; hyperlinear)

https://www.freelyreceive.net/metalogos/files/thomas.html

De gelijkwaardigheid van vrouwen
114
Simon Petrus zei tot hem:
Stuur Maria van ons weg, want vrouwen zijn het leven niet waard.
Jezus zei:
Zie, ik zal mij met haar verbinden en haar tot mens maken, opdat ook zij een levende geest worde, net als jullie mannen. Want ook iedere vrouw die mens wordt zal het koninkrijk der hemelen binnengaan.

‘De teruggevonden koptische tekst van het Thomas-evangelie is een vertaling uit het Grieks. Bij die vertaling ontstaat een probleem voor de vertaling van het Griekse woord voor mens, antropos. Het koptisch kent geen passend onzijdig woord voor ‘mens’. Daar waar in het Grieks antropos staat is dat in het koptisch steeds vertaald in ‘man’.’

Vertaling Bram Moerland

‘Nog een tweede punt.
Gewoonlijk wordt hier vertaald:
Jezus zei:
Zie, ik zal haar leiden…

Maar dat staat er volgens mij niet in het koptisch. Er staat, letterlijk vertaald:
Ik mijzelf zal aantrekken haar

Ik vertaal dat met
Ik zal mij met haar verbinden.’

Bram Moerland

Dit logion heeft tevens een sterke overeenkomst met logion 13.

’13. Yeshua says to his Disciples: Make a comparison to me, and tell me whom I resemble.¹ || Shimon° Kefa says to him: Thou art like a righteous angel. || Matthew° says to him: Thou art like a philosopher° of the heart. || Thomas says to him: Oh Teacher, my mouth will not contain saying whom thou art like! || Yeshua says: I’m not thy teacher, now that thou have drunk,² thou have become inebriated from the bubbling spring which I have measured out. And he takes him,² he withdraws,² he speaks three words to him:

hyh) r#) hyh)
ahyh ashr ahyh
I-Am who I-Am

Now when Thomas comes to his comrades, they inquire of him: What did Yeshua say to thee? || Thomas says to them: If I tell you even one of the words which he spoke to me, you will take up stones to cast at me—and fire will come from the stones to consume you.’

https://www.freelyreceive.net/metalogos/files/thomas.html

Het begint met de zin waarin de mannelijke ‘volgers’ willen dat Maria wordt weg gestuurd.
Waarom wil men dat?
Wat doet het met het ego, de status positie van de discipelen als ‘zelfs’ een vrouw kan uitgroeien tot een priester? Betekent het dat eigenlijk iedereen in staat zou kunnen zijn om een spiritueel (bege-)leider te worden?
Dan zouden de mannen die haar weg willen sturen, zich gelijk een stuk minder speciaal voelen. Het zou tevens betekenen als zij volgelingen krijgen elk van deze gelijk aan hun kan worden. In plaats van dat men zich toch bijzonder waant, superieur aan de groep en vooral aan de vrouwen binnen de groep.
Kortom, men wil als mannelijke discpiel niet gelijkgesteld worden met een vrouw.

Dan vervolgt Yeshua.
Ten eerste neemt hij afstand van zijn discipelen en maakt zichzelf daar mogelijk impopulair mee. Hij verliest daarmee mogelijk zijn aanhang en status. Net als in logion 13 willende discipelen dit absoluut niet horen.
Vervolgens zeggen veel vertalingen dat hij haar zal leiden. Het woord leiden is een mannelijk woord en de schoonheid van dit logion is gelegen in dat hij hier nu juist een vrouwelijke term gebruikt, hij wil haar als het ware verleiden, zodat zij haar mannelijkheid kan vinden.
Zijn beweging is vrouwelijk, weg van de status en naar het geven van bedding aan iemand anders, opdat deze persoon op kan staan.
Hij wil er voor haar zijn, opdat zij haar roeping kan vinden. Zingeving aan haar leven kan vinden. De vraag is, waarom doet Yeshua dat en bijvoorbeeld niet haar vader?

Voor de jongens is het duidelijk de vader die verantwoording draagt om hem tot man te maken, tot een boer, een krijger, of een ander ambacht te leren. alhoewel dit door de industriële revolutie op de achtergrond is geraakt.
In meer traditionele gemeenschappen en vroeger in alle was het de taak van de vader een jongen tot man te maken nadat hij zo ongeveer op de leeftijd van 7, sommigen zeggen ronde het 13e levensjaar bij zijn moeder ‘weg gaat’.

Een belangrijke vooronderstelling en uitgangspunt is dat het huishouden vroeger een stuk zwaarder was en meer tijd en energie vergde.
Dus jongens en meisjes groeiden op, trouwden, kregen kinderen en voedde deze op totdat ze uit huis gingen. Deze cyclus mag als normaal worden beschouwd. We hebben per slot van rekening zelf allemaal een vader en een moeder en zonder nageslacht was de mensheid al lang opgehouden te bestaan.
Als we dus kijken naar een ‘normaal’ leven van jaren geleden, was er dus pas ruimte voor de vrouw om gehoor te geven aan haar eigen roeping als het jongste kind ongeveer 7 jaar oud is. (de seven year itch)
Dit terwijl een jongen al vanaf heel jong werd en wordt geacht zijn roeping te vinden en na te jagen.
Voor de vrouw kwam er eerst het huishouden, het baren en zorgen voor de kinderen, voordat ze zich kon gaan richten op een maatschappelijke carrière.
Dit betekent dat het logisch is dat Yeshua hier deze beweging maakt.

Dus Maria wil priester worden, spiritueel leider.
Dan heeft ze een hoop te leren. Dat heeft ze vooral zelf te doen, zelf haar eigen roeping en kracht te vinden en te ontwikkelen.
Op het moment dat de man zich uit zijn eigen maatschappelijke bestaan terug trekt en in de zorgende rol zich om de vrouw bekommert, kan zij haar roeping vinden.
Als zij die heeft gevonden wordt ze een heel mens. Als de man instaat is zijn masker af te zetten, los te komen van zijn persona, wordt hij ook heel. Zolang hij niet zonder zijn status kan en niet zichzelf dienstbaar kan maken aan de ander heeft hij zichzelf nog niet gevonden.

Let op! Dit zijn geen permanente bewegingen. In een hoge trilling en in een tijd met weinig schaarste (in potentie) is dit minder definitief en permanent als men misschien zal denken als de geachten die ontstaan vanuit angst.

Carlo Marochetti, La Madeleine du groupe sculptural le Ravissement de sainte Marie-Madeleine. 1843. Marbre. Maître-autel de l’église de la Madeleine de Paris. Photo, Jamie Mulherron

Als de man en de vrouw deze beweging maken, kunnen zij pas echt tot zichzelf komen. Wie ben ik, los van het masker, de persona, de carrière.
Zeker voor mensen die al vroeg veel succes kennen is dit een mogelijk zeer lastige, pijnlijke opgave.

Er is overigens niemand die zegt, hoe en wanneer. De schoonheid van deze logia is dat de invullingen oneindig zijn. Toch zal je wel voelen en ook merken aan de synchroniciteit of je er in slaagt, geslaagd bent.

De impact de werkelijke gelijkwaardigheid op de samenleving zal hebben is moeilijk voor te stellen. Hopelijk kan men de oudere generaties in hun waarde laten en kunnen vooral jongere generaties deze inspiratie uitleven in alle vrijheid.

Dit zal dus ook tot gevolg hebben dat we naast vrouwen aan de top ook vrouwelijkheid aan de top krijgen in plaats van de huidige vrouwen die vooral door zich mannelijk te gedragen hun weg naar de top kunnen verwerven.

Zo zou een vrouw aan de top als voorbeeld veel geven om de natuur en bij een gedwongen besparing niet zozer arbeidplaatsen als eerder de winstdoelstelling opofferen en er alles aan doen zodat mensen hun werk kunnen behouden en in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Dat het niet gaat over wie op kan hoepelen omdat een robot het werk kan overnemen, maar hoe het werk van de huidige werknemers leuker te maken, gemakkelijker, of risico’s te verlagen.

Bryan Roy was voetballer, en op dit moment doet hij iets heel anders. Is hij minder gelukkig? Dat is de projectie van de mensen die dromen van het zijn van een bekende voetballer.

Bryan is Bryan en blij me wat hij nu doet. Ook al is het minder zichtbaar en misschien minder cool.

Ook al wordt hij nu voor ‘gek’ verklaart om dat hij in complotten zou geloven volgens de maalstroom.

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?