Georganiseerde spiritualiteit. Je bent ingesloten of uitgesloten. Dit betekent dat je kan deelnemen aan een bepaalde religie als je bent toegetreden tot de organisatie middels een ritueel. Heb je niet aan een ritueel deelgenomen dan maak je geen onderdeel uit van de religie. Tevens kan men niet zo maar uit de religie en zeker vroeger kon men als een straf iemand verbannen uit de religie, wat vaak betekende uit de gemeenschap. Vaak golden er ook andere regels hoe om te gaan met de mensen binnen de groep, binnen de religie en ook daarbuiten. Zo werd Spinoza verbannen uit de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Hij is toen naar Rijswijk verhuist om daar lid te worden van de Christelijke religie en zo kon hij wel een leven opbouwen tussen niet-joodse Nederlanders. Het bijzondere is dat hij toen een heel ander Godsbeeld, of eigenlijk omschrijving heeft uiteengezet dan gebruikelijk in de toen dominante religies. Een godsbeeld waar later mensen, inclusief Einstein, zich in konden vinden. Einstein heeft zich hierdoor laten inspireren.

In veel religieuze organisaties is duidelijk sprake van een hiërarchie en daarin een autoriteit die een ‘priester’ tussen jou, de gelovige, en het hogere plaatst.

Opvallend is ook de nadruk op het moeten geloven. Het was Carl Jung die veel stof deed opwaaien toen hij op de vraag: ‘geloof jij in God’, antwoorde met : ‘Nee, ik weet (I know).’ 

Het lijkt voor veel religies belangrijk dat mensen blijven geloven en niet in een staat van weten, van begrijpen (understanding) geraken. Dit lijkt ook logisch, want dat zou betekenen dat men niet meer geneigd zal zijn een hiërarchie te accepteren, iemand boven zichzelf, tussen het goddelijke en zichzelf. Het zou mogelijk betekenen dat iemand het goddelijke in zichzelf vindt, zijn of haar christusbewustzijn of het hogere zelf. 

Stel je voor dat het mogelijk is voor iedereen, om voorbij geloof een staat van ‘weten’ te bereiken, leven waarbij de twee naturen 1 worden. De persoonlijke natuur en de christusnatuur. Het is vooral de new age beweging die propageert dat de mens dan alleen vanuit het hogere dient te leven en in ontkenning lijkt van het belang en de schoonheid van de persoonlijke natuur. Men heeft het dan over ego-loos en alleen nog maar onvoorwaardelijke liefde. Later meer over deze alternatieve dwaling. 

@ Carl Jung

Einstein

He admired the Dutch Jewish philosopher Baruch Spinoza, and wrote: “I believe in Spinoza’s god, who reveals Himself in the lawful harmony of the world, not in a god who concerns himself with the fate and the doings of mankind.” Albert Einstein.
https://blogs.scientificamerican.com/observations/einsteins-famous-god-letter-is-up-for-auction/

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

no©2024 or ant other year

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?